Az étel íze és zamata, vagyis a fűszerek

Az étel íze és zamata, vagyis a fűszerek

Szerző: | Cimkék: , | Hozzászólások: 0 | március 20th, 2017

A fűszerek fogalma

Tágabb értelemben fűszernek nevezünk minden olyan anyagot, amely az élelmiszernek, ételnek kellemes ízt, illatot, színt vagy küllemet ad. Így ebbe a csoportba tehető a konyhasó, az ecet, a mustár és sok egyéb ételízesítő készítmény. Szűkebb értelemben azonban a fűszer olyan növényi részek, amelyek hatóanyag- tartalmuknál fogva sajátosan kellemes ízt, illatot, zamatot, színt és tartósságot kölcsönöznek az élelmiszernek és az ételeknek.

Fűszerek jellemzői

Az élet fenntartásához nem nélkülözhetetlenek, mégis igen fontos szerepet töltenek be a táplálkozásunkba. Sokrétű élettani hatásaikat változatos kémiai összetételű hatóanyagaiknak köszönhetik, amelyek lehetnek illóolajok, észterek, balzsamok, gyanták, alkaloidok.

Az étel íze és zamata, vagyis a fűszerek

A fűszer fogyasztás előnyei:

  • gyorsítják az anyagcserét
  • serkentik a gyomor- és a bélrendszer emésztőmirigyeinek tevékenységét
  • növelik az étvágyat
  • elősegítik a tápanyagok jobb hasznosulását
  • az emésztőrendszer nyálkahártyáján vérbőséget okoznak
  • antibakteriális hatás
  • elősegíti a salakanyagok kiürülését, mivel izgatja a májat és a vesét

Az egyes életkorokban változik a fűszerek mennyisége és minősége. Kisgyermekek és az idősek jóval kevesebb fűszereket igényelnek, mint egy átlagos felnőtt. A fűszerezésnek mindig igazodnia kell az étel mennyiségéhez, a szokáshoz, a diétás előírásokhoz és az éghajlati körülményekhez kell igazodnia. Alapvető szabály a fűszerezés esetén, hogy mértéktartó, túlzástól mentes legyen és az étel jellegéhez, ízéhez igazodjon.

Az étel íze és zamata, vagyis a fűszerek

Fűszerek csoportosítása:

  • termések- ánizs, vanília
  • magvak- mustármag, szerecsendió
  • virágok- kapri, sáfrány, szegfűszeg
  • levelek- babérlevél, majoránna, tárkony
  • héjrészek- fahéj
  • gyökerek- gyömbér, kurkuma

Gyomor- bélrendszeri betegségek esetén a túlzásba vitt fűszerezés káros hatású. A rendszeres és állandó izgalom hatására a nyálkahártya krónikus gyulladással válaszol, ezért ilyenkor még fontosabb a mértéktartó, kíméletes, intenzív ízektől mentes fűszerezés.

(Forrás: Prof. dr. Rigó János: Élelmezésvezetők kézikönyve, a képek forrása: Google, Pinterest)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást