
Az étel íze és zamata, vagyis a fűszerek
A fűszerek fogalma
Tágabb értelemben fűszernek nevezünk minden olyan anyagot, amely az élelmiszernek, ételnek kellemes ízt, illatot, színt vagy küllemet ad. Így ebbe a csoportba tehető a konyhasó, az ecet, a mustár és sok egyéb ételízesítő készítmény. Szűkebb értelemben azonban a fűszer olyan növényi részek, amelyek hatóanyag- tartalmuknál fogva sajátosan kellemes ízt, illatot, zamatot, színt és tartósságot kölcsönöznek az élelmiszernek és az ételeknek.
Fűszerek jellemzői
Az élet fenntartásához nem nélkülözhetetlenek, mégis igen fontos szerepet töltenek be a táplálkozásunkba. Sokrétű élettani hatásaikat változatos kémiai összetételű hatóanyagaiknak köszönhetik, amelyek lehetnek illóolajok, észterek, balzsamok, gyanták, alkaloidok.
A fűszer fogyasztás előnyei:
-
gyorsítják az anyagcserét
-
serkentik a gyomor- és a bélrendszer emésztőmirigyeinek tevékenységét
-
növelik az étvágyat
-
elősegítik a tápanyagok jobb hasznosulását
-
az emésztőrendszer nyálkahártyáján vérbőséget okoznak
-
antibakteriális hatás
-
elősegíti a salakanyagok kiürülését, mivel izgatja a májat és a vesét
Az egyes életkorokban változik a fűszerek mennyisége és minősége. Kisgyermekek és az idősek jóval kevesebb fűszereket igényelnek, mint egy átlagos felnőtt. A fűszerezésnek mindig igazodnia kell az étel mennyiségéhez, a szokáshoz, a diétás előírásokhoz és az éghajlati körülményekhez kell igazodnia. Alapvető szabály a fűszerezés esetén, hogy mértéktartó, túlzástól mentes legyen és az étel jellegéhez, ízéhez igazodjon.
Fűszerek csoportosítása:
-
termések- ánizs, vanília
-
magvak- mustármag, szerecsendió
-
virágok- kapri, sáfrány, szegfűszeg
-
levelek- babérlevél, majoránna, tárkony
-
héjrészek- fahéj
-
gyökerek- gyömbér, kurkuma
Gyomor- bélrendszeri betegségek esetén a túlzásba vitt fűszerezés káros hatású. A rendszeres és állandó izgalom hatására a nyálkahártya krónikus gyulladással válaszol, ezért ilyenkor még fontosabb a mértéktartó, kíméletes, intenzív ízektől mentes fűszerezés.
(Forrás: Prof. dr. Rigó János: Élelmezésvezetők kézikönyve, a képek forrása: Google, Pinterest)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi