A tálalás művészete

A tálalás művészete

Szerző: | Cimkék: , | Hozzászólások: 0 | május 10th, 2017

A tálalás művészete

Az ételek élvezeti értékét, étvágygerjesztő hatását fokozza az ízléses és megfelelő tálalás.

Tálalás a dietoterápiában

  • Széthúzott tálalás

Energiaszegény étrend esetén nagy jelentősége és fontossága van széthúzott tálalásnak, amelynek lényege, hogy nagy felületen igyekszünk tálalni kis mennyiségű ételt, hogy ez által pszichésen is segítsük leküzdeni a kliens nagy étvágyát.

A tálalás művészete

  • Burkolt tálalás

Energiában gazdag roboráló étrendet alkalmazzunk leromlott állapotú kliensnek, aki nem mellesleg lesoványodott, étvágytalan. Kis mennyiségben adunk nagy energiatartalmú ételt.

Asztalterítési alapelvek

  • A tányér az asztal szélétől kétujjnyi távolságra helyezkedjen el
  • Az evőeszközök és a poharak elhelyezkedésénél a kintről befelé haladás elvét kell alkalmazni

A tálalás művészete

  • A poharak méretét a bele kerülő ital jellege adja meg (a rövid italokat kisebb méretű pohárba illik önteni)
  • A tálalást lapos tányérral kezdjük, majd jöhet a leveses. A zsemletányért a bal felső sarokba helyezzük el.
  • A kést a tányér jobb oldalára helyezzük, élével a tányér felé, a villa pedig az ellenkező oldalon van hegyével felfelé nézve. A kanalat kívülre a kés mellé kell rakni.
  • A desszertes evőeszközök közé tartozik a kis villa és a kis kanál, amelyek a tányér előtt egymással ellentétes irányba fordítva kell kerülniük.
  • A nagy tányértól jobbra kap helyet a vizes pohár, majd a vörösboros és végül a fehérboros pohár.
  • A vajkés a zsemletányéron helyezkedik el.

A tálalás művészete

(Forrás: Rigó János: Dietetika, Muszula Tímea: Szépségek és finomságok)

Írj Hozzászólást