A tálalás művészete
A tálalás művészete
Az ételek élvezeti értékét, étvágygerjesztő hatását fokozza az ízléses és megfelelő tálalás.
Tálalás a dietoterápiában
-
Széthúzott tálalás
Energiaszegény étrend esetén nagy jelentősége és fontossága van széthúzott tálalásnak, amelynek lényege, hogy nagy felületen igyekszünk tálalni kis mennyiségű ételt, hogy ez által pszichésen is segítsük leküzdeni a kliens nagy étvágyát.
-
Burkolt tálalás
Energiában gazdag roboráló étrendet alkalmazzunk leromlott állapotú kliensnek, aki nem mellesleg lesoványodott, étvágytalan. Kis mennyiségben adunk nagy energiatartalmú ételt.
Asztalterítési alapelvek
-
A tányér az asztal szélétől kétujjnyi távolságra helyezkedjen el
-
Az evőeszközök és a poharak elhelyezkedésénél a kintről befelé haladás elvét kell alkalmazni
-
A poharak méretét a bele kerülő ital jellege adja meg (a rövid italokat kisebb méretű pohárba illik önteni)
-
A tálalást lapos tányérral kezdjük, majd jöhet a leveses. A zsemletányért a bal felső sarokba helyezzük el.
-
A kést a tányér jobb oldalára helyezzük, élével a tányér felé, a villa pedig az ellenkező oldalon van hegyével felfelé nézve. A kanalat kívülre a kés mellé kell rakni.
-
A desszertes evőeszközök közé tartozik a kis villa és a kis kanál, amelyek a tányér előtt egymással ellentétes irányba fordítva kell kerülniük.
-
A nagy tányértól jobbra kap helyet a vizes pohár, majd a vörösboros és végül a fehérboros pohár.
-
A vajkés a zsemletányéron helyezkedik el.
(Forrás: Rigó János: Dietetika, Muszula Tímea: Szépségek és finomságok)