A tojás

A nagy tojáskérdés

Szerző: | Cimkék: , , , | Hozzászólások: 0 | március 31st, 2017

A tojás

A tojás, egy megnagyobbodott petesejt, az egyik legértékesebb élelmi anyagunk. Elsősorban, mint teljes értékű fehérjeforrás jelentős. A sárgájában megtalálható fehérjék nagy részét a vitellin és a livetin nevű foszfortartalmú összetett fehérjék adják. Ezenkívül tartalmaz zsírszerű anyagok közül lecitint és koleszterint. A magas lecitin tartalma miatt a tojás sárgája kiválóan alkalmas arra, hogy a különböző mártások és krémek zsírtartalmát finoman eloszlassa. A tojást meszes héj és kutikularéteg veszi körül, amely normál körülmények között védelmet nyújt. A tojás jégzsinórjában lévő lizozim enzim is a természetes védelmet biztosítja, mégpedig úgy, hogy elpusztítja a tojásba kerülő patogén és spórás mikroorganizmusokat. A tojást felhasználás előtt mindig meg kell mosni és fertőtleníteni! Kacsatojást (szalmonellafertőzés veszélye miatt) közétkeztetésben felhasználni tilos!

A tojás

Tojásfogyasztás előnyei:

  • a lecitin hozzájárul az agyvelő és az idegrendszer fejlődéséhez és működéséhez
  • számos vitamint tartalmaz: A-, B1-, B2-, D-vitamin
  • jelentős az ásványi anyag tartalma: kálium, nátrium, magnézium, foszfor, kén, vas
  • kiváló fehérjeforrás (teljes értékű fehérje)
  • a habbá vert fehérje és a lágy tojás könnyen emészthető
  • heti 1-3db tojás elfogyasztása javasolt az egészséges táplálkozás irányelvei szerint

A tojás

A túlzott tojásfogyasztás kerülendő, mert:

  • magas koleszterin miatt kedvezőtlen hatással bír a magas vérnyomásban illetve az érdegenerációkban
  • a zsírban sült, keményre főtt és a nyers tojás nehezen emészthető
  • a tojás jó táptalaja különböző mikroorganizmusoknak, amelyek bejutva és elszaporodva a tojásban romlási folyamatokat majd a fogyasztón ételmérgezéseket okozhatnak

A tojás

Egy darab (53g) tojás energia- és tápanyagtartalma

Kalória: 76

Fehérje: 6,7g

Zsír: 5g

Szénhidrát: 1g

(Forrás: Prof. dr. Rigó János: Élelmezésvezetők kézikönyve)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást