A fogyózás lépcsőfokai

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | július 15th, 2016

A fogyózás lépcsőfokai

Nagyon sokáig az elfogyasztott étel olyan minimális volt, hogy éppen csak biztosítani tudta azt a minimumot, ami feltétlenül szükséges volt a munkához és az életben maradáshoz. Európát sokszor sújtotta éhínség, Nyugat Európában 1000 és 1855 között 450-szer fordult elő éhínség, melyek rengeteg emberéletet követeltek. A világháborúk szintén nem a bőséges étkezések időszakai voltak. Ezek után érthető, hogy a kövérség nagyon sokáig a jólét és a gazdagság jelképe volt. Amikor lehetőség volt az embereknek nagyobb mennyiséget fogyasztani, akkor először a mennyiségen volt a hangsúly és nem foglalkoztak az elfogyasztott étel minőségével, a megfelelő vitamin- és ásványi anyag biztosításával, a tápanyagok megfelelő arányával. A későbbiekben a megfelelő íz jelentette és nem a tápanyag-összetétel.

A fogyózás lépcsőfokai

Következő bejegyzésben számos embert érintő problémáról írok, aminek ,,kezeléséhez” nagy akarat és kitartás szükséges. Hazánkban (a lakosság 61,8%-a), de a fejlett országokban is az egyik legfőbb népbetegségének számít az elhízás. Sokan nem is betegségnek, hanem inkább tünetnek tartják és nem is veszik komolyan vagy éppen ellenkezőleg túl komolyan vesznek minden egyes kilót.  Utóbbi már-már átmehet pszichés eredetű betegségekbe ( de ez egy újabb bejegyzésnek a témája lehetne 🙂 ).
  • ,,Segíts, mert fogynom kell!”
  • ,,Bárcsak én is olyan vékony lehetnék, mint te!”
  • ,,Ma még eszem, holnaptól fogyózom!”
Hányszor és hányszor hallhattunk efféle kijelentéseket.
De mikor is beszélhetünk elhízásról és mit tehetünk ellene?
Megállapítani nem nehéz, hiszen amikor többlet testsúlyunk van, azt mi magunk is érzékeljük, érezzük, ha máshol nem is a tükörbe nézve. A többlet testsúly mellet azonban a fő irányadó, hogy kóros zsírfelhalmozódás jelenik meg, amelynek oka az energia bevitel (táplálkozás) és az energia leadás közötti egyensúly felbomlása. Mivel a táplálkozással több energiát viszünk be, egy kis csoki, egy kis nasi, egy kis süti, egy kis ezazamaz  többlet zsír formájában kezd el raktározódni, kialakulnak a rejtegetnivalók a ,,kedves kis zsírpárnácskák”. Az elhízás lényege tehát, a zsírszövet, mint szerv megnagyobbodása.
Az elhízás hátterét mindig jó kivizsgáltatni, hiszen számos ok és tényező vezethet elhízáshoz. Ide tartozhat az, hogyha más betegség következménye az elhízás, ha bizonyos gyógyszerek okozzák (például antidepresszánsok, fogamzásgátlók, mellékvesekéreg hormon kezelése, illetve más hormonkezelések), öröklődési/ genetikai tényezők, túltáplálkozás, vagyis nagyobb mennyiségű táplálékbevitel, mint amire a szervezetünknek szüksége van, bizony a dohányzás illetve a mozgásszegény életmód is. Gyerekeknél a pubertás időszak beálltával is szükséges odafigyelni erre a területre valamint terhesség esetén (óriási tévhit, hogy ilyenkor kettő helyett kell enni!), szoptatás időszakában, nőknél klimax kezdetekor, valamint sportolás és fizikai aktivitás abbahagyásakor, illetve hiányakor.

A fogyózás lépcsőfokai

Az elhízás ellen saját magunk tehetünk és tennünk is kell! A megelőzés sokkal egyszerűbb, mint kivárni az elhízást, mert az utána álló küzdelem sokkal nehezebb, mint odafigyelni mindennapjainkban a megfelelő és kiegyensúlyozott életmódra. Ha abban a cipőben jársz, hogy fogynod kell, akkor sem kell kétségbeesned, mert a következőkben átveszünk egy- két olyan pontot, amellyel megelőzhetünk és csökkenthetjük a kilókat.
Az elhízás vagy másképpen testsúlytöbblet vagy még szebben súlyfeleslegnek hatásos kezelése több tényezőből épül fel. Első lépcsőfok a megfelelő étkezés kialakítása, amely jelen esetben egy energiaszegény étrend. Ez az étrend gyakorlatban megegyezik, az egészséges táplálkozás alapelveivel viszont tartalmaz szigorúbb megszorításokat is.

A cukor helyett használjunk természetes vagy mesterséges édesítőket!

Szigorú kalória megszorítás esetén (tehát nagyfokú elhízás esetén) a 0 kalóriás édesítőszerek javasoltak. Ilyen az eritrit, amelyet Ezerédes néven lehet kapni a drogériák polcain.
Tudtad, hogy a nádcukor nem is olyan egészséges?!
Tudtad, hogy a barna cukor igazából répacukor (tehát ugyanúgy ,,fehér cukor” ) csak még színezve is van?!
Amiket érdemes használni az a nyírfacukor (idegen nevén xilit), stevia, eritrit, eritritol, kis mennyiségben méz és a mesterséges édesítők igen széles tárháza!

Igyunk sok vizet!

A folyadék segít kiüríteni a mérgeket, a lerakódott káros anyagokat a szervezetből valamint teltségérzetet is okoz, így kevesebbszer kell nassolnunk! 😉
Ízesíthetjük citrom karikával és egy kis mentával, a forró nyári napokon plusz jégkockával!

Kevés zsír!

Tejtermékek, húsok, húskészítmények, zsiradékok esetén a lehető legalacsonyabb zsírtartalmú termékeket válasszuk. A teljes zsírmentes étkezés viszont káros lehet, mert a zsírban oldódó vitaminok nem tudnak felszívódni, valamint táplálkozási hiányállapotok alakulhatnak ki. (esszenciális zsírsavak hiánya)
  • 1,5%-os tej
  • növényi tejek
  • Tenkes, Köményes, trappista light, mozzarella light, medve light, óvári light sajtok
  • vajkrém,, margarin, növényi olajok
  • csirkemell, pulykamell, sertés karaj része, marha, borjú, nyúl
  • sonkafélék
  • 12%- os tejföl, kefir, joghurt

A fogyózás lépcsőfokai

Teljes kiőrlésű mindenből!

Vásároljunk és fogyasszunk magas rosttartalmú készítményeket! Javasolt a szénhidrát csökkentett termékek beiktatása is az étrendbe a korpás, rozs, kornspitz, TK termékek mellett!

Köretek helyett pszeudogabonák! (=álgabonák)

Ide tartozik a köles, quinoa, amaránt, hajdina. Ezek jellemzőiről és elkészítési módjáról hamarosan …

Sok zöldség, a gyümölccsel már óvatosabban!

A zöldségek közül szinte bármelyik fogyasztható, naponta többször, főleg nyers formában. Gyümölcsök esetén már érdemes figyelni a cukor tartalomra, főleg szigorú megszorítás esetén, így tehát a banán, szőlő, szilva fogyasztása mérsékelten ajánlatos!
Lekvárok, dzsemek fogyasztása energiaszegény étrend mellett nem javasoltak, esetleg a diabetikus készítményekkel helyettesítve.

Desszert?

Jó hír, hogy a desszertekről nem kell lemondanunk VISZONT csak az olyan desszertek fogyaszthatóak, amelyek egészségesebb alapanyagokból készülnek és a cukor helyett más alternatívát tartalmaznak.
A következő pontban igencsak szigorú leszek, de nem akarok senkit becsapni egy ,,kis” erőfeszítés nélkül nem fog menni. Az élet különböző területein, úgy itt is nagyon fontos az akaraterő és a kitartás. Aki kitartó, annak meglesz a jutalma! Visszakanyarodva a táplálkozásra, bizonyos ételek/ italok /szokások elhagyása szükséges és elengedhetetlen a hatékony fogyás ,,álomalak” elérése érdekében.

Tiltólistás

A mindenféle, kitudja milyen készételek, édességek, bizonytalan eredetű és összetételű késztermékek. Az agyoncukrozott már-már rosszullétet kerülgető zsírban tocsogó, ugyan a szemnek kívánatos édességek. A cukros löttyök, amik csak arra jók, hogy plusz zsírpárnácska rakódjon le és, hogy utána még többet költsünk italra, mert a szomjúságunkat bizony nem oltja.  Sós rágcsák, chipsek értelmetlen kilóhalmozók, cukorbomba lekvárok, dzsemek, csokik, kekszfélék,

A fogyózás lépcsőfokai

Önmagában, nagy ritkán elfogyasztva semmi probléma velük, de rendszeres fogyasztásra egyiket sem tudnám jó szívvel ajánlani.
A második lépcsőfok, amelyet önmagunk érdekében meg kell másznunk vagy reméljük fittebben csak ugranunk, a rendszeres mozgás. Mindenféle százalékos statisztikák készültek már, hogy hány százalékban befolyásolja a fogyást a táplálkozás és hány százalékban a mozgás. Egészen megdöbbentő eredményeket is hallottam már. A lényeg a lényeg, hogy a kettő függ egymástól, így az egyik a másik nélkül nem azt mondom, hogy nem megy, de sokkal-sokkal hatékonyabb együtt és hosszabbtávú eredményeket lehet elérni.  Mozogni jó és mozogni öröm, csak az embernek meg kell találnia a számára legideálisabb mozgásformát. Mozogjunk naponta minimum fél órát sétáljunk, fussunk, biciklizzünk, teniszezzünk, ússzunk. Kinek mi a számára ideális és örömöt (f)okozó! Mint sok mindenre igaz, elkezdeni nagyon nehéz, de ha elkezdjük és csináljuk, életünk részévé válik és utána el sem tudjuk nélküle képzelni mindennapjainkat.  Saját tapasztalatból írom J tehát mozgásra fel!
Az utolsó lépcsőfok a fogyás lépcsőjén a lelki ráhangolódás. Ez ugyan egy kicsit más területet céloz meg, de emellett sem mehetünk el szótlanul. Ahogyan az elején is megjegyeztem kitartás és akaraterő is szükséges hozzá, ezt a tényt továbbra is fenntartom. Az első lépés mindig a saját magunk elhatározása, hogy valamin változtatnunk kell, ha ez megvan a nehezén már majdnem túl is vagyunk! És ha mi tehetünk magunkért, akkor miért ne tennénk?!
Minap egy fitnesz órán vettem részt. A nyári kánikula ellenére mindenki nagy lelkesedéssel, fiatalosan és dinamikusan végezte a feladatokat. A terem egyik sarkában meghúzódva egy molettebb testalkatú hölgyre lettem figyelmes. Valahogy kitűnt a tömegből. Nem az alakjával, vagy harsogó hangjával, sokkal inkább kitartásával és azzal a tenni akarással, amelyet láttam rajta. Nem kell beletörődni vagy sokkal inkább ki fogásokat keresni, hogy miért nézünk ki, úgy ahogy. A cél nem az, hogy irreális barbie babákhoz vagy szupermodellekhez, vagy az önsanyargatásba élő fotómodellekhez hasonlítsunk, hanem a korunknak, nemünknek, állapotunknak megfelelő súlyt megtartsuk, vagy akinél az szükséges elérjük.
Mindenkinek, akinek ezen a területen változtatnia kell, sok sikert kívánok!
Ha kérdésed van, vedd fel velem a kapcsolatot a noemi.fogl@gmail.com címen!
Szeretettel:
Noémi

INSUMED fogyókúra

Írj Hozzászólást