A szamóca

7 hasznos tudnivaló a szamócáról

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | május 6th, 2017

1. A szamóca energiatartalom szempontjából megállja a helyét, hiszen igen alacsony a kalória tartalma, körülbelül 40 kcal/ 100 grammban.

Hazai adatok alapján:

Kalória: 35

Fehérje: 0,9g

Zsír: 0,6g

Szénhidrát: 7,2g

Rost: 1,7g

Magas arányban tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. Kiemelkedő a C-vitamin (65mg), K-vitamin (0,006mg), folsav, B2-, B6-vitaminok. Jelentős mangán-, króm-, magnézium-, vas- és rézforrás. Glikémiás indexe kicsi, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.

A szamóca

2. A rózsafélék családjába tartozik, azon belül a Fragaria nemzetségbe. A XV. században még az erdei szamócát termesztették, amelynek genomja 2010-ben vált ismerté. A mai szamóca őse azonban az Amerikából érkezett pirosas színű, kemény húsú virginiai és zamatos nagy chilei kereszteződéséből született a kerti szamóca.

3. A bogyós gyümölcsök kategóriájába sorolható. Az érett szamóca nagy, élénkpirosas színű (létezik fehér változata is), nem túl kemény és körülbelül 360 aromakomponense biztosítja a jellegzetes szamóca illatot. Az etilén játszik szerepet az érésében és az eltarthatóságában.

4. A szamóca a legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik világszerte. Európában a legjelentősebb termelő ország Spanyolország, míg világviszonylatban az Egyesült Államok. A hazai import jelentős hányadát is Spanyolország adja.

A szamóca

5. Mivel a szamóca apró magvas gyümölcs, így néhány diétában az egyéni tűrőképesség figyelembe vételével építhető be az étrendbe. A magvak száma fajtától függ, botanikailag ezek az elhúsosodó vackok felületén látható valódi termések. A szamóca magjából olajat is állítanak elő.

6. Hisztamin felszabadító hatása miatt a gyermek hozzátáplálása során 2 éves kor után ajánlatos bevezetni. Allergén hatását a főzés és a párolás csökkentheti.

7. A szamóca számtalan desszert ihletője. Legismertebb a szamócás Pavlova, amely Anna Pavlova balett táncosnő nevéhez fűződik. A Wimbledon elképzelhetetlen szamóca nélkül. A lelátókon hagyományosan két szerva között szamócát esznek tejszínnel. Az egyik legkedveltebb fagylalt alapnak számít.

A szamóca

Izaak Walton angol író írta róla:

,,Kétségtelenül Isten teremthetett volna egy jobb bogyót, de kétségkívül nem tette meg.”

(Forrás: Új Diéta 2017/1 (Koszonits Rita: 10 dolog, amit a szamócáról tudni kell)

Írj Hozzászólást