Az avokádó

7 dolog, amit mindenképpen tudnod kell az avokádóról

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | szeptember 16th, 2016

Az avokádó

1. Az avokádó (Persea americana) vagy avokádókörte a babérfélék családjába tartozik. Egy örökzöld fa termése. Rendszertanilag a gyümölcsök csoportjába tartozik. Dél és közép Amerika táján őshonos vajkörtének illetve aligátorkörtének is nevezik. Az avokádó azték szóból származik.

Mexikó a legfőbb avokádó termesztő ország, emellett Peruból és Izraelből is nagy számban hoznak Magyarországra.

Az avokádó
2. Formája igencsak változatos a kerekdedtől az oválisig terjedhet. Héja lehet sima, ráncos vagy fényes és a sötét zöldtől a világos zöld színekig pompázhat. A gyümölcs közepén egy kőmag található, amely a terméshústól elválik. Legnépszerűbb fajtája a Fuerte.
3. A Journal of Nutritional Biochemistry folyóirat tanulmánya szerint rákellenes hatása van. Jótékonyan hat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében vagyis a prevencióban. Csökkenti a gyulladási folyamatokat a szervezetben, koleszterincsökkentő hatású. Kiváló antioxidáns. Az egészséges zsírsavak biztosítják, hogy a zsírban oldódó vegyületek könnyebben felszívódhassanak.
Az avokádó
4. Egy friss avokádó tápanyagtartalma a következőképpen alakul
Kcal: 240
Fehérje: 3g
Zsír: 22g
Szénhidrát: 12,8g
Rost: 10g
Kiváló vitaminforrás: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, K

Ásványi anyagok szempontjából is kitűnő választás. Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas, Foszfor, Cink, Nátrium mind- mind megtalálható benne.

Az avokádó
5. Hidegen sajtolt Avokádóolaj is készül belőle, amelyet sütéshez, főzéshez, saláták hoz is lehet és célszerű is alkalmazni. Mivel könnyen avasodik ezért sötét helyen tárolandó.
6. Az érett avokádó héja könnyen besüpped, így könnyű megállapítani mikor érett a gyümölcs.
Tudtad, hogy az érési folyamatot gyorsíthatod, ha egy zacskóban zárod minimum egy éjszakára egy banán társaságában?!
A hosszában kettévágott gyümölcsből a magot könnyen el tudjuk távolítani. Hámozással pedig szeletekre vághatjuk.
Az avokádó
7. Készíthetünk belőle guacamolét vagyis avokádókrémet. Az ínyencség az egész világon elterjedt Mexikótól kezdve Európáig.

Számtalan variáció létezik, a legegyszerűbb ha a gyümölcsöt egy villa segítségével összetörjük és apróra vágott hagymával, paradicsommal és fűszerekkel krémet készítünk.

(Források: Új Diéta Magazin, Tonia Reinhard: Étrend, Google)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel:
Noémi

Írj Hozzászólást