A fokhagyma

7 dolog, amit a fokhagymáról tudni érdemes

Szerző: | Cimkék: , , , , , , | Hozzászólások: 0 | február 15th, 2017

A fokhagyma

A téli zimankó alatt nagyon fontos az immunrendszerünk erősítése. Természetes védekezőképességünket erősíthetjük, ha például a hideg időszakban növeljük a vitamin- és ásványi anyag bevitelt. A citrusfélék, a paprika és a csipkebogyó mellett a fokhagyma is hasznos lehet ebben az időszakban. Már a középkorban is fogyasztották és hamar rájöttek, hogy a ,,megfázásos” időszakban is célszerű használni.

7. A Földközi- tenger vidékét valamint Szíriát tartják a fokhagyma őshazájának. Már nagyon régóta gyógynövényként tartják számon.

6. A középkorban még zöldségként fogyasztották a fokhagymát. Az idő elteltével azonban rájöttek, hogy sokkal jobb fűszerként használni.

A fokhagyma

5. A fokhagymának számtalan növényi hatóanyaga van, mint például az alliin, a methiin. Amikor egy fokhagymát szétnyomunk vagy gerezdekre vágunk, akkor a fokhagyma enzimjei ezeket a vegyületeket új vegyületekké alakítják.

Az allicinek baktériumölő hatása van.

4. Egy friss fokhagyma energia- és tápanyagtartalma:

Kalória: 18

Fehérje: 0,8g

Zsír: 0,1g

Szénhidrát: 4g

3. Egy 2010-ben megjelent tanulmány alapján a fokhagymának jótékony hatása van a szív- és érrendszeri betegségek vonatkozásait illetően. Több a gyulladásra és a trombociták képződésére utaló marker csökkent. Egy 2009-ben végzett tanulmány alapján (Public Health Nutrition) a kutatók azt állapították meg, hogy a hagymafélék és ezek közül is különösképpen a fokhagyma összefüggésben van a rák kialakulásának csökkenő kockázatával.

A fokhagyma

2. Az Allium sativum a fokhagymának a neve.

Az Allium scorodoprasum a kígyóhagyma. – az 1500-as évekig nincs nyoma, hogy fogyasztották volna.

Az Allium ursinum a medvehagyma. – Nálunk is őshonos a medvehagyma. Onnan kapta a nevét, hogy egy népmese szerint a medvék hosszú téli álmukból felébredve nagy mennyiségben fogyasztják.

1. A fokhagyma kitűnő mangán forrásnak számít, emellett jó B6- és C-vitamin forrás is.

Növényi hatóanyagokat is tartalmaz, mint a tioszulfinát allicint és S- allilciszteint, amelyeknek antioxidáns hatásuk van és segítik legyőzni a betegségeket.

(Források: Tonia Reinhard: Étrend, a képek forrása: Google, Pinterest)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást