5 tipp, hogy miért legyen pulyka a karácsonyi asztalon
A pulyka elterjedése
A pulykát az 1500 évek elején háziasították és számos országban ekkor vált igen népszerűvé. Az első hálaadási vacsorát 1621-ben tartották meg. Abraham Lincoln amerikai elnök 1863-ban ezt a napot választotta nemzeti ünnepnek, amelyen a pulyka elmaradhatatlan fogás.
Vitamin- és ásványi anyag tartalma
Bőr nélkül, amely sok zsírt tartalmaz, a pulykahús kiváló B3-, B6-vitamin, fehérje, szelén, cink és foszforforrás. Magas B2-, B12-vitamin, vas, kalcium és magnéziumtartalmú. A sötétebb húsok tápanyagtartalma hasonló de sokkal több benne az ásványi anyag, különösen a réztartalom.
Energia- és tápanyagtartalma
Sült Pulykamell (körülbelül 85g)
Kalória: 114
Fehérje: 25,5g
Zsír: 2,9g
Szénhidrát: 0g
Rost: 0g
Sült Pulykacomb (körülbelül 85g)
Kalória: 138
Fehérje: 24,5g
Zsír: 3,7g
Szénhidrát: 0g
Rost: 0g
Miért egészséges?
A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói különféle állati termékeket vizsgáltak egészséges és hasnyálmirigy betegségben szenvedő egyénekben. A csirke és a pulykahús fogyasztásának mértéke fordított arányban állt a rák kialakulásának veszélyével.
Jellemzői
Mind a fehér mind a sötét pulykahús sokféle fontos tápanyagot tartalmaz. A pulykahús fogyasztása megduplázódott a világon mert a világ számos pontján ma már elérhető.
Kiváló karácsonyi étel!
(Források: Tonia Reinhard: Étrend, Google, Pinterest)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi