Tévhitek az egészséges táplálkozásról

5 tévhit az egészséges táplálkozásról

Szerző: | Cimkék: , | Hozzászólások: 0 | június 2nd, 2017

Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Az étkezéssel kapcsolatban gyakran találkozunk különféle tévhitekkel. Lássuk ezeknek mekkora a valóságalapja. Öt olyan táplálkozási tévhittel foglalkozunk, amelyeket a többség rosszul ismer.

1. A barna kenyér egészségesebb, mint a fehér kenyér

Az esetek többségében sajnos a barna kenyér csak színében barna, amit annak köszönhet, hogy karamelltartalmú színezékkel megszínezik. Az alap ez esetben is a fehér lisztből készült kenyér. Az egészséges kenyér ezzel szemben az, amely a teljes magból készül, vagyis a gabonaszem mindhárom részét tartalmazza. Így sokkal magasabb a rost-, a vitamin- és az ásványi anyag tartalma. Ha tehetjük, készítsünk otthon házi barna kenyeret.

A barna kenyér egészségesebb, mint a fehér kenyér

2. A friss mindig jobb, mint a fagyasztott

A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök ugyanolyan táplálóak lehetnek, mint a friss változatok, hiszen betakarítás után rögtön gyorsfagyaszthatják a zöldségeket illetve a gyümölcsöket. Vásárláskor, ha tehetjük, válasszuk a hazai terméket vagy pedig a fagyasztottat, hiszen az import termékeket számos vegyszerrel kezelhetik.

A friss mindig jobb, mint a fagyasztott

3. Egészséges zsírból bármennyit lehet fogyasztani

Az olívaolaj kedvezőbb zsírsavösszetételének (egyszeresen telítetlen zsírok) köszönhetően jobbat tesz a szervezetünknek, mint például a vaj (telített zsírok), viszont kalóriatartalmuk közel azonos. Egy kiskanálnyi 100-120 kalóriát tartalmaz. Szinte minden zsírtípus hasonló kalóriaértékkel rendelkezik.

 Egészséges zsírból bármennyit lehet fogyasztani

4. A barna cukor jobb, mint a fehér cukor

A barna cukor a fehér cukornak, vagyis a répacukornak a színezett változata. A barna színt a nádmelasszal érik el. Tápértéke valamivel kevesebb a fehér cukorénál, 100 gramm körülbelül 373 kalóriát tartalmaz.

A barna cukor jobb, mint a fehér cukor

5. Másfél liter folyadékot kell fogyasztani

Az egészséges táplálkozásnak alapelveit figyelembe véve napi 2- 2,5 liter folyadék elfogyasztása javasolt. Nyári hőségben, kánikulában ez az érték még emelkedhet.

Ásványvizek és gyógyvizek

Forrás: MDOSZ, Média Monitoring 2017/11/12

Mentés

Írj Hozzászólást