Sürgős eset

Sürgős eset

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | augusztus 24th, 2016

Sürgős eset

Csalódás páciensként azt átélni, hogy a sorra-kerülés előtt elrobog az orvos a rendelőből, vagy soron kívül behív egy sápadt, görnyedt beteget. Mik azok a tünetek, kórképek, melyek sürgős, soron kívüli ellátásra késztetik az orvost? Mikor hívjon mentőt az ember, mikor hívjon orvost házhoz, mikor van szükség soron kívüli rendelőben történő ellátásra?
Kezdjük talán a mellkasi panaszokkal. Gyakorta keresnek meg pácienseim mellkasi szúró fájdalommal, mely esetleg a törzs mozgásával is összefügg, vagy nyomással is provokálható. Ezek a panaszok általában mozgásszervi eredetűek, de egy fájdalomhoz kapcsolódó pánik reakcióval elég erőteljes rosszullétet utánozhat, aggodalomra azonban legtöbbször az ilyen jellegű rosszullétek miatt nincs ok.
Gyors beavatkozást, sürgősségi betegellátást igényel azonban egy erőteljes mellkasi, szegycsonttáji nyomó, szorító jellegű fájdalom (mely esetleg karokba, állba, gyomorszájba, hátba sugározhat), melyhez fulladásérzet, hideg verejtékezés, halálfélelem is társulhat. Ilyen esetben (főként, ha hypertoniás, 40-50 év feletti, dohányos, elhízott emberről van szó) mindenképpen mentőt kell hívni, ne a központi háziorvosi ügyeletet, ne a háziorvost tárcsázzuk, mert csak időt veszítünk vele. Egyre több helységben működik már a háziorvosi ügyelet-OMSZ közös diszpécserközpontja a 104-en keresztül, mely felgyorsítja a segélyhívásra történő hathatós reakciót.

Más jellegű mellkasi panasz a légvételre fokozódó mellkasi szúró jellegű fájdalom, melyhez fulladás, köhögési inger, esetleg vérköpés is társul láz nélkül.

Az előzményekben esetleg alsó végtagi törés vagy kismedencei műtét, egy oldali lábdagadás is szerepelhet. Ilyen esetben mindenképpen a beteg otthonában háziorvosi segítségre van szükség, lehetőleg a beteg ne kelljen fel, s ne menjen a rendelőbe. Valószínűleg tüdőembólia tüneteivel segítséget kérő pácienst fekve, mentővel fogja orvosa a sürgősségi betegellátóba irányítani.
Gyakoribb, de általában háziorvosi ügyelet által megoldható sürgősségi probléma egy krónikus bronchitises, asthmás beteg acut fellángolása, fulladásának fokozódása esetleges párás idő, lázas vírusos fertőzés miatt. Tünetei, panaszai sajnos a páciens környezete számára ismerősek lehetnek, azonban ilyen esetben a páciensnek, családtagoknak fel kell mérni, hogy hatnak-e azok a szájon át inhalálható gyógyszerek, melyek fulladás esetén adandók, vagy magasabb rendű, esetleges kórházi beavatkozásra is szükség lehet. Idejében kérjünk segítséget, mert esetleg egy allergiás szezonban fellépő ashtmás roham akár fiatal, egyébként egészséges ember számára is végződhet tragikusan!

Főként gyermekeknél, de felnőtteknél is félelmetes lehet a tipikus ugató köhögéssel, alkalmanként fulladással járó gégegyulladás, mely minden esetben sürgős háziorvosi vizsgálatot követel, súlyos esetben kórházi megfigyelést!

Fontos gyorsan reagálni és mentőt hívni egy eszméletlen vagy hirtelen egyik oldalára lebénult beteghez, más a helyzet akkor, ha átmeneti volt az ájulás vagy eszméletvesztés, ekkor fontos, hogy minél hamarabb, lehetőleg a beteg tartózkodási helyén lássa ügyeletes orvos, aki dönt az azonnali vizsgálat, vagy a neurologiai, kardiologiai kivizsgálás menetéről, gyorsaságáról.
Itt említeném meg a lázgörcsöt, mely erre hajlamos gyermekeknél, magas láz esetén fordulhat elő. Lázcsillapítás, hűtés (teljes test priznic vagy langyos zuhany, fürdő), ismert hajlam esetén a megfelelő nyugtató kúp beadása után sürgősséggel orvosi vizsgálat szükséges!
Főleg nyári, őszi, gyümölcsérő szezonban jelentkeznek páciensek rovarcsípés, vagy más okból kialakult allergiás reakcióval. Ha ismert az allergia, vagy ha a behatás után rapidan jelentkeznek a nyelvdagadással, fulladással, szédüléssel járó tünetek, panaszok, sürgősséggel kerüljön orvoshoz, esetleg eszméletlen, sokkos állapot miatt sürgősséggel mentő szükséges!

A csalánkiütések is lehetnek korai jelei az ilyen jellegű rosszulléteknek, de csak a csalánkiütések megléte nem igényel sürgősségi ellátást!

Kell, hogy beszéljünk a görcsös hasi fájdalmakról is. Az ilyen jellegű panaszok általában órák alatt alakulnak ki, ezért háziorvosi feladat ezek differenciáldiagnosztikája, azaz vagy a beteg otthonában, vagy a rendelőben (lehetőleg soron kívül) kell különbséget tenni egy vesekő, bélelzáródás, vakbélgyulladás, méhen kívüli terhesség vagy perforáció gyanúja között, s az alapellátó orvos dönt a továbbiakról.
Fontos megjegyeznünk, hogy görcsoldó, fájdalomcsillapító bevétele elfedhet súlyos hasi kórképeket, ezért jobb, ha előtte orvos látja!!
Csillapíthatatlan orrvérzés esetén ügyeletes fül-orr-gégészeti ambulancia sürgősségi ellátása keresendő fel. Nagy mennyiségű vérhányás esetén hívjanak sürgősséggel mentőt, fekete szurokszéklet esetén sürgős orvosi vizsgálatra van szükség

Otthoni vagy házon kívüli olyan balesetek esetén, mikor a sérült nem mobilis, minden esetben mentő hívása javasolt.

Balesetet szenvedőnek varga betű a háziorvosi szolgálat, időt takarít meg, ha rögtön a területileg illetékes traumatologiára megy segítségért.
(Címlapkép forrása)
Dr. Szabó András
Testreszabo

Írj Hozzászólást