Táplálkozási ajánlások

10 táplálkozási ajánlás az egészségért

Szerző: | Cimkék: , | Hozzászólások: 0 | május 6th, 2017

Táplálkozási ajánlások

1. Minél változatosabban, mimnél többféle élelmiszerből, különböző elkészítési módokkal állítsuk össze az étrendünket.

Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is és minél több ízeket kóstoljunk. A sokszínű étrend önmagában biztosítja a szükséges tápanyagok bevitelét.

2. Kerüljük a zsíros ételeket!

Sütéshez, főzéshez margarint és növényi olajokat használjunk. Részesítsük előnyben a gőzölést, pácolást, fóliában sütést és csökkentsük a rántás használatát.

Táplálkozási ajánlások

3. Kevés sóval készítsük ételeinket és ne sózzuk túl az ételeinket!

Különösen kerüljük a sós ízt gyermekeknél, hiszen az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek esetében válasszuk azt, amely kevésbé sós. Ételeink változatos ízesítésére használjunk fűszereket.

4. Az étkezések befejező fogásaként, maximum hetente egyszer-kétszer együnk desszertet, soha ne étkezések között.

Válasszuk a kevésbé édes ízeket. Ételeinket egyáltalán ne vagy csak nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol csak lehet, cukor helyett használjunk mézet. Kerüljük a túlédesített üdítőket. Kávéba, teába használjunk édesítőket vagy pedig fokozatosan szoktassuk magunkat a természetes ízéhez.

5. Naponta fogyasszunk kb. fél liternek megfelelő tejet vagy tejterméket. Lehetőleg a zsírszegény és sovány termékeket válasszuk.

Táplálkozási ajánlások

6. Naponta többször fogyasszunk nyers zöldséget és gyümölcsöket. A zöldségek esetében készítsük el salátának, párolt zöldségnek, főzelékfélének.

Legtöbb esetben természetes formában fogyasszuk a gyümölcsöket és zöldségeket.

7. Étkezésünkbe iktassuk be a teljes kiőrlésű gabonaféléket.

Köretként használjunk durumtésztát, pszeudogabonákat (köles, hajdina, bulgur, quinoa), barna rizst, zöldségféléket.

8. Naponta 4-5x étkezzünk lehetőleg a nap folyamán egyenletesen elosztva.

Az étkezés mindig nyugodt körülmények között történjen, és kellemes hangulatú legyen.

Táplálkozási ajánlások

9. A folyadékfogyasztás leginkább ívóvíz, ásványvíz formájában történjen.

A túlzott alkohol fogyasztás a szervezetre káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek. Gyermekeknél a legkisebb mennyiségben is tilosak.

10. A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni.

Bőséges fogyasztásra javasolt élelmiszerek:

  • gyümölcsök, zöldségek- és főzelékfélék

  • hal

  • zsírszegény tejtermékek

  • teljes kiőrlésű gabonafélék

Táplálkozási ajánlások

Mérsékelt fogyasztásra javasolt:

  • nem zsíros húsok és húskészítmények
  • zsiradékok
  • tojás
  • tészta
  • száraz hüvelyesek
  • burgonya

Kerülendőek, vagyis igen kis mennyiségben javasolt:

  • édességek, fagylaltok
  • cukrozott készítmények (befőtt, jam, lekvár)
  • zsíros ételek, tejszín
  • cukor
  • alkohol

10+1. A helyes táplálkozást hatékonyan egészíti ki a rendszeres testmozgás, valamint a dohányzás teljes mellőzése.

(Forrás: Gyurcsánné Kondrát Ilona, Dr. Bittner Nóra: Daganatos betegek nagy diétás könyve)

Mentés

Írj Hozzászólást