10 dolog, amit tudnod kell a mediterrán étrendről
10. A mediterrán étrendet elsősorban szív- és érrendszeri, kardiológiai panaszokkal küzdő betegeknek szokták javasolni.
9. 1975-ben Ancel Keys foglalta össze ,,Jó mediterrán táplálkozást”.
8. A mediterrán étrend főbb jellemzői:
-
zöldségek, főzelékfélék és gyümölcsök rendszeres fogyasztása
-
olívaolaj
-
teljes kiőrlésű gabona- és tésztafélék
-
halfogyasztás
-
mérsékelt vörösbor
-
húsok kis mennyiségben
-
tej- és tejtermékek mérsékelt mennyiségben
7. 2008-ban létrejött az új mediterrán táplálkozási piramis, amely tartalmazza a gyógynövények és a fűszerek beiktatását az étrendbe.
6. A mediterrán diéta része a rendszeres folyadék bevitel! (napi 2,5- 3 liter)
5. A mediterrán diétához hozzá tartozik a rendszeres fizikai aktivitás, sportolás, mozgás!
4. A piramis szintjei:
-
legalsó szint: rendszeres étkezés, lehetőleg nyugodt körülmények között, családi körben, fizikai aktivitás
-
második szint: gyümölcsök, zöldségek, főzelékfélék, gabonák, olívaolaj, olajos magvak, fűszerek, hüvelyesek
-
harmadik szint: halak és tenger gyümölcsei
-
negyedik szint: szárnyasok, tojás, sajtok, joghurtok, tej- és tejtermékek
-
ötödik szint: vörös húsok és édességek
3. Az étrendben nem kell kalóriát számolni, a fő hangsúlyt a szívbarát zsírok előtérbe helyezése kapja.
-
Omega 3 zsírok- tengeri halak
2. Az étrend antioxidánsokban is gazdag, amely szintén jótékony hatással van a szervezetünkre, agyi működésekre.
1. A mediterrán diéta nem a hagyományos ,,diéta vagy fogyókúra” mert itt nem kell koplalni vagy sok-sok értékes tápanyagot, táplálékot kiiktatni a szervezetünkből. Sokkal inkább egy életmódként tartják számon, amely elsősorban a mediterrán országokban nagyon elterjedt.
//Fogl Noémi//