
10 dolog, amit tudnod kell az eperről
Az eper
10. Az eper fogfehérítő hatásáról sokat lehet hallani. Egy próbát megér… 🙂
9. Nevéből eredően olyan legendák terjedtek, hogy angol gyerekek nevezték el strawberrynek (,,szalma bogyó), mivel szalmaszálra fűzve árulták.
8. A világon a legnagyobb mennyiségben fogyasztott bogyós gyümölcs az eper.
7. Az első hibridet 300 évvel ezelőtt Normandiában egy Frézier nevezetű kém hozta létre. A mai földieper mind észak-, dél- és közép- amerikai fajok utódai. Az eper (kerti eper, ananászeper, szamóca, termesztett eper) a Fragaria nemzetségébe tartozó hibrid növény.
6. A modern földeper megjelenése előtt Európában vad szamócafajokat ültettek.
5. A földieper kiváló vitaminforrás. Megtalálható benne a C-vitamin, a folsav, a K-vitamin. Magas C-vitamin tartalma végett immunerősítőként tartják számon.
4. Ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz. Megtalálható benne a magnézium és a kálium. Kiemelkedő a mangán tartalma. Az antioxidáns növényi hatóanyagok közül az ellagsav tartalma a számottevő. Flavonoidok közül az antcianin, katehin, kvercetin és a kempferol fordul elő leggyakrabban.
3. Latin neve: Fragaria ananassa.
2. Egy adag friss földieper energia- és tápanyagtartalma
Kalória: 53 kcal
Fehérje: 1,1g
Zsír: 0,5g
Szénhidrát: 12,8g
Rost: 3,3g
1. A Criticl Reviews in Food Science and Nutrition folyóirat az eper a szervezetre jótékony hatásait összegzi. A gyulladásos folyamatokat nagymértékben csökkenti, javítja a vérerek működését, valamint a vérrögképződést. Ezáltal együttesen csökkentik a szívbetegségek kialakulását.
(Forrás: Tonia Reinhard: Étrend)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi