A rostban gazdag táplálkozás

10 dolog, amit a rostban gazdag táplálkozásról tudni érdemes

Szerző: | Cimkék: , , | Hozzászólások: 0 | április 20th, 2017

10. Rostokban gazdag táplálkozás indikációi:

  • cukorbetegség (diabetes mellitus)
  • székrekedés (obstipáció)
  • irritabilis colon szindróma
  • elhízás (obesitas)
  • metabolikus szindróma (több egymással összefüggő anyagcserezavar)
  • magas vérzsírszintek

9. A rostot a szervezetünk nem képes megemészteni.

8. Magyarországon a Bíró és Munkatársai által 1981-ben végzett reprezentatív felmérés szerint az átlagos rostbevitel férfiak esetében napi 27 gramm, míg a nők esetében napi 25 gramm.

A rostban gazdag táplálkozás

7. A rostban gazdag diéta két fő alapelve:

  • Élelmi rostok bevitelének emelése
  • növelni kell a gabonafélék fogyasztását
  • több zöldség, gyümölcs és főzelékféle
  • olajos magvak és szárazhüvelyesek alkalmankénti fogyasztása
  • Bőséges folyadék bevitel
  • napi 3l víz, ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé

6. 1 gramm rost 0,5 dl vizet köt meg.

5. Magas rosttartalmú gyümölcsök: málna (9,1 gramm), ribizli (7,8 gramm), körte (6,2 gramm), szilva (5,7 gramm), szőlő (5,4 gramm), rebarbara (4,4 gramm), meggy (4,2 gramm)

Magas rosttartalmú zöldségek: kukorica (8,8 gramm), zöldborsó (7 gramm), petrezselyem gyökér (7,73 gramm), zeller (5,4 gramm), sóska (5 gramm)

Magas rosttartalmú gabonafélék: búzakorpa (43 gramm), zabkorpa (18,5 gramm), hajdina, köles, teljes kiőrlésű lisztek, lenmag, szezámmag, barnarizs, zab, burgonya

A rostban gazdag táplálkozás

4. Rost= táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidoknak is hívjuk

Az emésztésben nélkülözhetetlen szerepet töltenek be.

3. A rostoknak két fajtájuk van:

  • Vízben oldódó rostok (pektin, hemicellulóz egy része)
  • Vízben nem oldódó rostok (cellulóz, hemicellulóz, lignin)

2. A rostok létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésbe.

1. Egy felnőtt ember napi rostszükséglete 40-45 gramm.

(Forrás: Rigó János: Dietetika)

Írj Hozzászólást